Viktor Hald Thorup slog flere rekorder, da han tog 5. pladsen ved Masse Starten vunder OL i PyeongChang i lørdags ved en utrolig spændende finale. Også Stefan Due Schmidt kvalificerede sig  overraskende til finalen, hvor han blev nr. 13. Til gengæld fik Elena Møller Rigas ikke sin finale, da hun for første gang i år fik lavet flere fodfejl i de tre sprinter i semifinalen, og manglede derfor 1/100 sekund for at opnå finale deltagelse.

Foto: Lars Møller

Viktor har sovet et par nætter på sin succes – også som fanebærer ved afslutningsceremonien –  og fortæller nu om de knap otte minutter i finalen:

De første omgange havde jeg is i maven, og ventede på det rette moment til at angribe. Min acceleration er ikke særlig god, så jeg skulle virkelig komme flyvende fra bagenden af feltet, hvis jeg skulle lykkedes med at komme afsted. Så snart det gik op for mig, at vi var to mand alene i front, satte jeg et højt tempo, fordi jeg vidste, at jeg havde formen til at køre den hjem. Undervejs virkede sejren mere og mere realistisk. Jeg kunne fornemme, at min udbrudsmakker var svagere end jeg, og at jeg havde esset i sidste ende.

Da jeg ser, at feltet henter ind med den legendariske Sven Kramer på fronten, indser jeg, at det ikke vil lykkedes at holde mig forrest helt til mål. Her sparer jeg så lidt på kræfterne, og satser på at slå Livio Wenger i den afsluttende spurt, da den kan afgøre vores indbyrdes klassement i tilfælde af pointlighed. Han havde dog point fra første spurt, og jeg vidste, at det blev en 4. eller en 5. plads, men det tog lige lidt tid, inden det gik op for mig, at jeg rent faktisk var blevet nummer fem til OL.

Viktor er meget glad for sin placering, hvilket udover at være den bedste speed skating placering ved et OL for Danmark, også er den bedste, danske, individuelle præstation ved et Vinter-OL nogensinde. “Det er fantastisk, at have lavet en historisk præstation i Vinter-OL, som jeg nu vil blive husket for, og det er jeg vildt stolt over. Samtidig har jeg også fået blod på tanden til at overgå mig selv næste gang,” siger en glad Viktor før afrejsen fra PyeongChang. Her modtog han rigtig mange lykønskninger, og det har rørt ham meget, at så mange har fulgt med og heppet på danskerne.

Med VM om to uger er det endnu ikke blevet til den store fejring af resultaterne for det danske hold. For Viktor blev det til en McFlurry i OL-byen, men når sæsonen afsluttes med World Cup finalen sidst i marts, glæder Viktor sig til at ‘gå amok’ med vennerne, som ikke har set meget til ham det sidste år.

 

 Foto: Lars Møller


Den store forløsning
For Stefan Due Schmidt var det en kæmpe forløsning at kunne køre op til sit niveau ved OL. “Jeg har satset 100% på OL i tre år, og prioriteret det i forhold til bopæl, uddannelse, familie og venner”, siger Stefan, der tager et flot 13. plads med sig hjem fra PyeongChang. Stefan kørte en suveræn seminfinale, der gav ham 2. pladsen, hvilket kvalificerede ham til finalen. Stefan fortæller:

Man sætter hele tiden det næste mål. Mit mål var hele tiden at gå all in for at kvalificere mig til OL. Her blev målet at kvalificere mig til finalen, og så at gå efter en placering. Det var bare en overvældende forløsning lige efter finalen, at være nået målet efter de mange års satsning. Og så sammen med både Elena og Viktor. Jeg føler, at jeg havde fortjent det, for jeg har givet så meget undervejs.

Stefan, som altid har mange drømme og planer, lægger ud med et mentalt opbrud og tager sammen med lillebror Philip Due Schmidt på en lang cykeltur op langs Portugals kyst. Uden faste rammer og planer. Han tænker også at stille op i et cykelløb, inden træningen igen lægges i låste rammer, for at træne op til Vinter-OL i 2022. Han er slet ikke i tvivl, om at han skal satse på OL igen – og allerhelst også med lillebror Philip på sidelinjen.

 

Foto: Lars Møller

 

Modet til at fortsætte
Elena Rigas har ikke rystet skuffelsen af sig her dagen efter hjemkomsten fra OL-byen, hvor hun ikke levede op til sine egne forventninger.

Her få dage efter OL er jeg fortsat mega skuffet over mit eget resultat, men jeg er meget glad for, at Viktor og Stefan kørte så flot en finale. De har fortjent det med det hårde arbejde, de har lagt.

Elena havde selv satset på en top-5 placering, og med en sølvmedalje fra WorldCup’en for et par måneder siden, hævede alle andre også forventninger til Elenas præstation. Men, som Elena siger: ‘Alt kan ske i en Masse Start, og det er jo det spændende ved denne disciplin’.

Jeg traf nogle dumme valg undervejs i løbet, som jeg ikke har gjort før i år. Det er ærgerligt, at det sker under OL, som jeg var så opsat på skulle gå godt. Da jeg bar flaget ind, var jeg fuld af håb, og jeg vil tage den ære med mig resten af livet.

Winston Churchill har sagt: “Success is not final. Failure is not fatal. It is the courage to continue that counts”. Det vil jeg huske, sammen med al den support og støtte jeg har fået og får her på min vej videre frem. Jeg kan se tilbage på en god sæson med en WorldCup sølvmedalje og en foreløbig placering som en delt nr. 5 på verdensranglisten. Nu vil jeg koncentrere mig om den sidste WorldCup i Minsk om 14 dage, og se hvordan min endelige placering på listen bliver.

 

Den stolte formand
Formand Ingelise Blangsted var tilstede på tilskuerpladserne, da startskuddet lød til den første semifinale. “Vores tre velkvalificerede løbere, Elena Møller Rigas, Viktor Hald Thorup og Stephan Due Schmidt havde alle som løbere fra ”top 24 gruppen” på verdensplan mulighed for top placeringer. Og alle tre skatere viste, at de hører til på topplan i Hurtigløb, hvis vi kan skabe trænings mulighederne,” udtaler Ingelise efter OL.  Læs Ingelise Blangsteds fulde kommentar om OL

OL Resultater