Som formand for Dansk Skøjte Union gennem de seneste 5 år har jeg forsøgt at øge mit kendskab til Hurtigløbsdelen af skøjtesporten, som vores union dækker i lighed med Kunstløb, der er langt mere udbredt i Danmark. Grunden til fordelingsskævheden er manglen på hurtigløbsfaciliteter. Det står helt klart, at Hurtigløb har en anden interessegruppe end Kunstløb og også Ishockey, som er en holdsport.

Støttet af DIF og ISU og gennem et samarbejde med Rullesport Danmark har DSU ved hjælp af ildsjæle gennem en årrække formået at skabe OL-deltagere af høj kvalitet. Inliners løbere kunne overføre deres teknikker til isen og nå til tops på det nye element.

Jeg har de sidste tre år fulgt vores løbere til World Cup stævner, et hvert år, for at lære disciplinen bedre at kende. Det blev hurtigt klart for mig, at den taktiske disciplin, som Masse starten er, er en gren vores løbere gjorde sig godt i. Men Masse starten er samtidig den disciplin, hvor springet fra medalje plads til ude af billedet, kan være hundrededele af sekunder. Gennem 16 omgange på den 400 m lange bane med tre pointspurter undervejs, skal der hele tiden balanceres i kræfter mellem udbrud og afventning af situationen fra de øvrige deltagere.

Vores tre velkvalificerede løbere, Elena Møller Rigas, Viktor Hald Thorup og Stephan Due Schmidt havde alle som løbere fra ”top 24 gruppen” på verdensplan mulighed for top placeringer.

Viktor slog til i finalen ved et udbrud på det rette tidspunkt, klarede at holde forspringet så længe, at han sluttede på en flot, flot 5 plads. Stephan slog sit niveau fast med en 2’ plads i kvalifikationsrunden og sluttede på en 13’ plads i finalerunden. Elenas satsninger gennem det indledende løb så ud til en sikker plads i finalen, men bare 0,01 sek. fra den nærmeste konkurrent kostede hende finalepladsen og muligheden for at vise sit niveau i finalen. Så kort fra succes til skuffelse. Alle tre skatere viste, at de hører til på topplan i Hurtigløb, hvis vi kan skabe træningsmulighederne.

Det var mig en stor glæde, at DIF gav mig muligheden for at følge vores skaterne live i Korea. Jeg spår en stor fremtid for Hurtigløb i Danmark, hvis vi skaber muligheden. Rigtig mange tænder på denne form for skøjteløb, der kan give tilbud til både motionister og top atleter.

01.03.2018
Ingelise Blangsted
Formand for Dansk Skøjte Union