Det ønskede formål
De seneste år har Dansk Skøjte Union oplevet en markant medlemsvækst. Antallet af aktive udøvere er steget støt, og i dag tæller Skøjte Danmark hele 4.007 medlemmer. Det er en udvikling, vi både er glade for og stolte af – men det stiller også nye krav til den måde, vi strukturerer konkurrencer på.
Vi ønsker at bidrage til en kultur, hvor der er plads til alle. Det tidligere konkurrenceformat var udformet i en tid med færre udøvere, og efterhånden stod det klart, at den ikke længere kunne rumme alle udøvere på en balanceret og hensigtsmæssig måde.
Udviklingsforløbet
Derfor satte vi allerede i begyndelsen af 2024 gang i en omfattende proces for at gentænke vores konkurrenceformat. Første skridt var afholdelsen af et test-event i februar, som satte gang i vigtige refleksioner og dialoger. Kort efter – i marts 2024 – inviterede vi til et dialogmøde, hvor der i fællesskab blev drøftet behov, idéer og retning for fremtidens format.
Dialogen og inputene fra mødet har siden dannet fundamentet for den efterfølgende arbejdsproces og udvikling af det nye konkurrenceformat, som træder i kraft med sæsonen 2025/26.
Dansk Skøjte Unions mål med omlægningen har hele vejen været at skabe en mere udviklingsfokuseret konkurrencestruktur for både løbere og officials. Den nye model mener vi i højere grad lever op til disse kriterier sammenlignet med det nu tidligere format.

Figur 1 – Tidslinjen
Det nye konkurrence format
Opdelingen i tre segmenter har i mange år været en grundpille i Dansk Skøjte Unions konkurrenceformat. Tidligere har hvert segment dækket over forskellige løbergrupper og færdighedsniveauer, men i praksis blev de daværende K- og M-konkurrencer afviklet med identisk bedømmelsessystem, hvortil FunSkate benyttede sig af et særskilt system.
Med det nye format bevares den tredelte struktur – men det får nyt liv, nye navne og en langt mere nuanceret adskillelse (se figur 2).
De tre segmenter hedder fremadrettet: Advanced, Basic ogFunSkate.

Figur 2 – konkurrenceformat
Mere end nye navne
Navneændringen er mere end kosmetisk. Betegnelserne for segmenterne Fun, B og A signalerer nu tydeligere, hvad formålet er med deltagelsen i de respektive rækker, og at der også kan forventes forskellige set-ups.
Fun-segmentet er målrettet børn, unge og voksne, der er nye eller let øvede i skøjteløb. Her bliver der ikke givet individuelle podieplaceringer baseret på resultater, men fokus er i stedet på oplevelsen, personlig udvikling og motivation.
B-segmentet benytter “International Judging System Light” (IJS light), hvilket er et bedømmelsessystem der består af et mindre kompleks panel og uden brug af video. Valget af dette system er truffet med henblik på at gøre konkurrencen mere tryg og mindre teknisk kompleks – uden at gå på kompromis med indhold og kvalitet.
Ved konkurrencer i A-segmentet anvendes her det komplette IJS-system, hvilket indebærer et større panel og videounderstøttelse af både livestream og review.
Med denne justering får vi en konkurrencestruktur, der er mere balanceret og udviklende – og som giver både trænere og løbere mulighed for at vælge det niveau, der passer bedst til den enkelte.
Fra mærker til vurdering og point
Et andet væsentligt skifte i det nye konkurrenceformat er, at vi siger farvel til de traditionelle mærker og mærkeprøver – og goddag til et mere trænerfagligt funderet vurderingssystem.
I det tidligere format skulle løbere bestå bestemte mærker for at kunne deltage i konkurrencer på forskellige niveauer. I det nye format er tilgangen en anden, og løberne presses ikke på samme måde gennem en rigid struktur, men mødes i stedet der, hvor de er.
I Fun- og B-segmenterne bliver det i højere grad trænerens faglige vurdering, der afgør, hvilket niveau løberen skal konkurrere på. Det giver mulighed for at indplacere løberne på baggrund af en mere holistisk tilgang til den enkelte løber.
I A-segmentet vil der forsat være et point krav for at komme ind i dette segment, som man også kender det fra tidligere sæsoner. Point kravet fastsættes årligt i august måned, og vil kunne findes her på hjemmesiden.
I kan danne jer det fulde overblik over segmenterne med tilhørende regler, krav, programlængde mm. ved at følge dette link:
Evaluering
Selvom det nye konkurrenceformat nu er implementeret, er det ikke statisk. Dansk Skøjte Union følger løbende implementeringen og tilpasser efter behov – det er først gennem den kommende sæson, at vi for alvor får afdækket formatets effekt i praksis.
Der vil blive udsendt evalueringsskemaer to gange i løbet af sæsonen – midtvejs og ved sæsonens afslutning. Målgruppen for evalueringen er løbere, trænere, forældre, klubbestyrelser og officials – med andre ord dem der oplever systemet på nærmeste hold.