De tre danske speed skatere, Viktor Hald Thorup, Stefan Due Schmidt og Philip Due Schmidt er bedre end nogensinde, og har bevist det med at kvalificere to ud af tre deltagere til Mass Start ved OL i Beijing næste måned. For Stefan og Viktor bliver det anden gang, at de skal repræsentere de rød-hvide farver ved OL, idet de også deltog i 2018.

På måltavlen i Polen med en 3. plads i Team Pursuit ved årets første World Cup. Fra venstre: Philip, Viktor og Stefan

 

Det har været fire hårde år, siden sidste OL, hvor der har skullet arbejdes målrettet og dedikeret hver dag, for at være med i toppen af den benhårde og hurtige sport. Ved OL i 2018 indtog Viktor 5.  pladsen i Mass Start finalen, mens Philip blev nr. 13, og det gav kun forøget lyst til at blive i toppen af speed skating verdenen.

DSU skabte en base for træning i Heerenveen i Holland, men det viste sig, at udøverne også havde brug for at gå egne veje, og lade sig inspirere af andre miljøer, hele tiden monitoreret af den danske landstræner. For de tre voksne herrer har det givet en ro samt en sikkerhed for, at de har fået det bedste fra flere verdener, og det har givet bonus for landsholdet som sådan i den sidste ende.

Den helt store udfordring er selvfølgelig, at vi ikke har en hurtigløbsbane i Danmark. Vi har bare et lille landshold, og det gør det svært at træne sammen, da hver enkelt har behov for en større træningsgruppe. Derfor har kompromiset været de obligatoriske træningsophold, hvor teknik og taktik har skullet arbejdes på plads i de to discipliner Mass Start og Team Pursuit, hvor resultaterne afhænger af den fælles indsats.

Philip og Stefan i fronten af feltet

Den verdensomspændende pandemi har bestemt ikke gjort livet nemmere for disse vedholdende atleter, der har rejst rundt i verden mellem træning, samlinger, stævner, kærester og mesterskaber. Bare at holde styr i forsikringer og test, når et land skiftede fra orange til rødt, har givet masser af udfordringer. Og uden en landstræner til at samle snorene, så var disse drenge aldrig nået igennem nåleøjet.

Jesper Carlson er manden, der med sine farvekoordinerede skemaer i både Google Docs og Excel, har holdt styr på de tre landsholds skatere. For ham har flere ting været afgørende, herunder et forbilledligt samarbejde med Team Danmark. ”Med de gode resultater ved sidste OL har vi haft rigtig god sparring med Team Danmark under hele denne Olympiske cyklus. Vi har fået mange værdifulde input fra deres eksperter, mens det sportspsykologiske team har haft en kæmpe værdi for hele holdet”, siger Jesper Carlson fra sin bopæl på Møn.

Stefan har trukket feltet mere end en gang denne sæson

Men Jesper har nu også selv meget at være stolt over. Niveauet i World Cuppen er steget siden sidste OL. Tiderne for løbene er hurtigere end tidligere, og der er mange stærke skatere til at kæmpe om finalepladserne. At opnå en plads i finalen er en præstation i sig selv, og lige nu ligger Stefan nr. 11 og Viktor nr. 15 på verdensranglisten i Mass Start efter de tre World Cups i denne sæson. Før sidste OL lå Stefan nr. 21 og Viktor nr. 15.

Viktor har derudover sat det bedste individuelle resultat for danske herrer i december med en sølvmedalje ved den anden World Cup. For Viktor kom OL-billetten sammen med denne podieplads, og det betød ekstra meget for ham. “Jeg har drømt om at komme på World Cup podiet, siden jeg begyndte at stå på skøjter, så det var fantastisk at kunne udleve denne drøm”, udtaler Viktor.

Viktor tilbage i storform denne sæson

 

Men vi havde jo tre skatere – hvad med Philip? Yngste mand på landsholdet, Philip Due Schmidt, har så sandelig også sat sit aftryk på dansk speed skating i år. Ved den sidste World Cup slog Philip sin egen rekord på 5.000 m., men han var også den, der skubbede team kammeraterne Stefan og Viktor, fremad i Team Pursuit’en. Den nye disciplin ved OL, som vi også havde satset på en kvalifikation til – og hvor de tre skatere gør det supergodt med en samlet 8. plads på verdensranglisten.

0,6 sekund manglede vi fra en OL-plads i Team Pursuit! Her er det top-6, der kvalificerer sig direkte til OL, mens yderligere to hold kvalificerer sig ved at have de to bedste tider overall fra sæsonens World Cups. Og her slog Syd Korea os med 0,6 sekund. For Philip betyder det, at han må stå over ved dette OL, en stor skuffelse for både den unge, dygtige skater og for hans bror. De havde begge et stort ønske om at stå side om side under det danske flag i Beijing.

Philip Due Schmidt var så tæt på

 

Men landstræneren måtte foretage det benhårde valg, hvem ud af de tre skatere, han skulle stille op ved den første Mass Start, og her valgte han Stefan og Viktor. Da skaterne ’samler’ point ved hver Mass Start blev det for risikabelt at give Philip en chance ved den næste Mass Start. For landstræneren er det en ultraskarp vurdering af, hvordan Danmark ville få den størst mulige chance for at få to med til Mass Start til OL.

Skaterne går også ud af 2021 med et par nye rekorder. Viktor sætter ny dansk rekord på 5000 m., og slår dermed sin egen rekord fra 2019. Tiden var akkurat udenfor top-20, og derfor ikke nok til OL. Til gengæld er han nu første reserve, så der er håb om, at han rykker op og kan køre ved OL. Philip slog også sin egen rekord på 5000 m., mens vi i Team Pursuit slog hele 12 sekunder af vores danske rekord. Den gik fra 3.52 til 3.40, hvilket også er sigende for, at alle tre danske skatere er supergodt kørende.

Mens Stefan fejrer jul med sin kæreste i Ecuador, Philip med familien i Danmark holder Viktor julen på Mallorca med sin forlovede som optakt til EM i januar. Det er Philip Due Schmidt og Viktor Hald Thorup, der er udtaget til at køre EM i Mass Start den 9. januar i Heerenveen. For Viktor er det en mulighed for at få kørt distancen og formen på løbet en gang til inden OL. Mens det for Philip er vigtigt at slå fast, at han også er en skater, der ikke er til at komme udenom i fremtiden.

 

Med en 10. plads i den sidste Mass Start i Calgary har Stefan sikret sig kvalifikationen til OL

 

 

ISU Resultater og Statistikker

 

Af Mariann Vasbo