Nu er ventetiden endelig ved at være forbi. Lørdag morgen kl. 8.00 og 8.15 dansk tid kører speed skaterne Mass Start semifinalerne ved OL, og dermed kvalifikationen til selve finalen, der køres samme dag kl. 9.30.

De danske speedskatere Stefan Due Schmidt og Viktor Hald Thorup har haft næsten tre uger i OL-byen, inden de skal i aktion ved Mass Starten, som de har bygget formen op til over de sidste 4 år.

Stefan har fuld fokus under træningen. Foto: Lars Møller

For begge skatere har de sidste tre uger i OL-byen været givet godt ud. ”Stressen over at skulle have jetlag ud af kroppen er for længst overstået”, fortæller Stefan i et telefoninterview fra Beijing, og fortsætter, ”Vi har haft mange gode træninger, specielt i teknikken i Mass Starten, og vænnet os til isen og omgivelserne”.

Både Stefan og Viktor taler også om ’isfølelsen’ som en lidt udefinerlig størrelse, der alligevel er vigtig for præstationen. Og begge har i løbet af de sidste uger fundet ro i den følelse, der nu føles helt rigtig.

De er enige om, at det er en fordel at have været til et OL tidligere, og den trækkes der på fra begge skatere. Stefan synes, at dette OL er meget anderledes end sidste OL især i forhold til selve OL-byen og tiltagene grundet Corona, mens Viktor igen nyder at deltage ved OL. ”For mig er det det bedste af det bedste samlet på et sted”, udtaler Viktor. ”Vi bor, træner og konkurrerer indenfor et lille område, og har samtidig mulighed for at være sammen med vennerne undervejs”. Viktor synes også, at det er en fordel for ham, at hans kæreste, Short Track skateren Sofia Prosvirnova, også er i OL-byen. ”Så kan vi ses og der er ingen stress over at kunne ringe sammen i forhold til de mange tidszoners adskillelse”, siger Viktor.

Både Stefan og Viktor føler sig klar til semifinalerne. ”Jeg føler mig 100% klar til Mass Starten”, siger Stefan, der både er spændt og glæder sig til selve løbet. Stefan elsker de store løb, der afslutter en sæson, og OL er kulminationen på flere sæsoner. ”Jeg har fuld fokus på løbet, og vi har endda kørt træninger i den nye OL-dragt og hjelm, og det hele føles helt rigtigt på isen”, slutter han.

Viktor glæder sig bare nu, hvor han efter træningerne på isen i Beijing føler, at han har fået udviklet sin finesse for disciplinen Mass Start endnu mere de sidste par uger. Den lange ventetid er også gået med cykeltræning og træning på rulleskøjter. Det sidste har især Viktor været glad for, fordi der kun er en ganske kort vej at cykle på inde i OL-byen.

Der har selvfølgelig også været tid til at snakke med andre atleter og se kampe i andre sportsgrene. For Viktor og Stefan, der det meste af året opholder sig i udlandet for at træne, har det også været en glæde at mødes med andre sportsinteresserede danskere. ”Vi har mødt stor respekt for vores sport fra hele den danske OL-stab, og det føles som et stort skulderklap”, udtaler Stefan. 

Viktor og landstræner Jesper Carlson. Foto: Lars Møller

De har også nydt stor bevågenhed fra pressen i OL-byen. ”Jeg er superglad for at dele min store glæde for sporten med andre”, fortæller Viktor. Mens Stefan siger, ”Det er dejligt med den store interesse, og vi kan mærke i år, at pressen bedre kender til selve sporten nu. Men det er ærgerligt, at vi her fire år senere stadig skal stå og fortælle, at vi ikke har en hurtigløbsbane i Danmark”.

Viktor og Stefan har ventet længe, og nu er de begge så klar, at de næsten ikke kan vente det sidste døgns tid. Alt er klart, og der er fuld fokus på at komme til start og køre et godt løb. Taktikken er også lagt, selvom den som altid er afhængig af udviklingen af selve løbet.

Stefan føler sig sikker i kvaliteten af sin spurt og vil have fokus på de muligheder, der viser sig under løbet, mens han skal optimere sin energi og køre smart. Mens vi vil se en Viktor, der vil være mere aggressiv fra start og køre mere fremme i feltet og forsøge at komme i udbrud.

De danske speedskatere i front under træningen i Beijing. Foto: Lars Møller

Følg Mass Starten live på DR1 lørdag fra kl. 7.55.

Live resultater

Forsidefoto: Lars Møller

Af Mariann Vasbo