Da 19-årige Natascha Lindenskov fik tildelt et ISU Junior Scholarship, valgte hun i august at rykke træningen og ungdomslivet til Salt Lake City i et år for mere målbevidst at træne Long Track speed skating. Og den øgede træningsmængde har allerede rykket hendes resultater mærkbart.

Vejen hertil

Ligesom de øvrige danske speedskatere kommer Natascha fra et sportsligt liv på inline rulleskøjter, som hun begyndte på i en alder af 2 år. Og hun har gennem årene deltaget i adskillige rulleskøjteløb i ind- og udland. Siden hun blev ti år, har hun også forsøgt sig på isskøjter på long track banen, hvor hun bl.a. har en 4. plads fra Viking Race og en række internationale deltagelser ved Junior World Cups siden 2019.

Så fulgte knap to år hvor hun var ramt af en spiseforstyrrelse, hvilken det er lykkedes hende at bekæmpe, og samtidig blev det svært at finde istid. I dag, hvor hun er helt rask, står hun langt stærkere som junior skater end nogensinde før, og sidste vinter begyndte resultaterne også at komme. Det dannede baggrund for at ISU tildelte hende et Junior Scholarship, så hun kunne koncentrere sig om at udvikle sig på skøjterne.

Ny træning

I Salt Lake City er Natascha flyttet ind i et hus med 3-4 andre løbere ikke langt fra træningsbanen, som er en af de hurtigste baner i verden. På isen træner Natascha i en gruppe, der fungerer godt sammen, mens selve træningen fundamentalt er anderledes, end hvad hun er vant til fra rulleskøjtetræningen. Den nye træner foreslog hurtigt et skift til andre klinger på skøjterne, og hun er lykkedes med at ændre på sin teknik i den teknisk, krævende sport.

”Vi er som regel på isen fem dage om ugen med en stabil træningsplan, og dertil kører vi lange, fælles cykelture i den flotte natur”, fortæller Natascha og fortsætter, ”Det føles nemt at udvikle sig, når man træner intenst med så varieret en gruppe og med løbende feedback fra træner Mitch Whitmore”.

Resultaterne

I foråret kvalificerede Natascha sig til Junior VM som hun skal køre til februar, mens resultaterne af træningen allerede viser sig på alle distancer. ”Jeg kom til USA med kun en kvalifikationstid til Junior World Cup, men står nu med fuld plade på alle distancer. To af tiderne er kvalifikationstider til Junior VM i Japan, hvor jeg nu kan køre 1500m, 3000m og Massestart”, fortæller Natascha glædestrålende.

I denne sæson har hun deltaget ved to amerikanske stævner, hvor hun blev nr. 4 i begge massestarter, mens Sofia Prosvirnova i danske farver kørte sig ind som vinder i det ene og som nr. 2 ved det andet stævne.

Fremtiden

Natascha er så glad for træningen og den sportslige udvikling, at hun allerede nu regner med at blive endnu et år i Salt Lake City, mens hun gør sig klar til at konkurrere på senior niveau. Hun er bare 7 sekunder for at have kvalifikationstiderne i senior på 3000m og dermed også til Massestarten.

I Salt Lake har hun dansk selskab af Viktor Hald Thorup og hans kone Sofia Prosvirnova, der begge træner samme sted. Og hun føler sig supergodt tilpas i omgivelserne og sammen med sine venner i den amerikanske træningsgruppe.

Til februar stiller hun op i danske farver ved Junior VM. Lige nu arbejder hun på at forbedre sin 1500m og 3000m, mens det mere langsigtede mål er at kvalificere sig til at køre World Cups og tage den videre derfra.

Privatfotos