Speed Skating handler om fart, taktik og 100-dele af sekunder – og en lille smule held. Det sidste var bestemt ikke med os i dag, hvor Stefan Due Schmidt og Viktor Hald Thorup løb Mass Start ved OL i Beijing, uden at de i år lykkedes at kvalificerede sig til finalen.

Stefan ligger godt i feltet. Foto: Lars Møller

Stefan Due Schmidt blev ramt af et split sekunds uopmærksomhed, da han bliver bokset inde i feltet, hvor flere pludselig satte af i sidste omgang ved dagens første semifinale i Mass Starten. Det gav øjeblikkeligt et hul, som Stefan viste styrke til at lukke, men dermed tabte han for meget energi til at kunne indhente flere af de foranliggende og sikre sig en plads i finalen.

Stefan sætter rent faktisk ind med en spurt og øger sin fart op mod målstregen, men afstanden blev for stor til at komme ind blandt de seks første, der var sikre på en finale plads.

Det gav ham en 12. plads, og var langt fra den placering, som han har vist sig at beherske flere gange i denne sæson; bl.a. med 8. pladsen ved EM.

Efter løbet var Stefan selvfølgelig meget rørt. Han følte, at han havde godt styr på hele løbet, og ærgrede sig over den lille fejl i positioneringen, som gav så stort et udslag for hans OL-drøm. ”Jeg har løbet 10 massestarter i år, og været i finalen i 9 af dem”, udtalte Stefan til DR1 efter løbet, hvor skuffelsen stod klart at læse i hans ansigt.

Stefan, midt i feltet, kæmper for at nå frem i sidste omgang. Foto: Lars Møller

En vanvittig taktisk semifinale

I den anden semifinale var sammensætningen af skatere på en sådan måde, at det var svært at spå om, hvordan løbet ville udfolde sig, udtalte landstræner Jesper Carlson før løbet, hvor Viktor Hald Thorup stillede op for Danmark.

Og det viste sig at blive korrekt, da to skatere gik i udbrud allerede i anden omgang, og lægger stor afstand til resten af feltet, der går i total taktisk mode. Feltet kører langsomt, og ingen tør rigtig gå i udbrud. Samtidig kører de to udbrydere sig tættere og tættere op på den bagerste del af feltet, og det stod hurtigt klart, at det var vigtigt at tage det 3. point i point spurterne.

Viktor i udbrud i 12. omgang. Foto: Lars Møller

Viktor har styr på, hvad der sker i løbet, og lykkes med et udbrud i 12. omgang, hvor han tager 1 point i spurten, hvilket kunne have sikret ham en finaleplads. Men de to udbrydere har ikke kræfter til at blive så langt i front, at feltet når at indhente dem, hvorfor det alligevel blev de første seks over stregen, der tog de seks første finalepladser. Og med 1 point blev det til 10. pladsen for Viktor, hvilket ikke rakte til en finaleplads.

Også for Viktor var det en stor skuffelse ikke at nå finalen. ”Alt gik, som det ikke skulle gå”, sagde Viktor til DR1. ”Det var den værst tænkelige situation, og jeg ville gerne have løbet to løb i dag”, slutter Viktor, der som regel kører sig til finalepladser ved sæsonens massestarter.

Viktor med hjelm nr. 8 læser løbet. Foto: Lars Møller

I Dansk Skøjte Union er vi stolte af både Stefan og Viktor, som igen har repræsenteret Danmark på fineste vis ved OL. De har trænet målrettet og dedikeret i årevis med mere end 250 rejsedage om året, og de var begge to 100% klar og på et højere niveau end nogensinde før løbet.

“Vi kunne ikke gøre mere i vores forberedelser. Drengene har aldrig været bedre, men sport er ubarmhjertigt og det fik vi at mærke i dag”, fortæller Jesper Carlson et par timer efter løbene, og fortsætter ”Jeg er super stolt over at vi igen har kunne vise dansk speed skating til OL. Jeg havde selvfølgelig håbet på et andet resultat, men jeg er stolt over alt det, vi har nået de seneste år”.

Resultater

Forsidefoto: Lars Møller og Videoklip udlånt af Discovery +

Af Mariann Vasbo