Om to dage starter OL i PyeongChang, hvor danske Elena Møller Rigas går forrest for den danske delegation i Åbningsceremonien. Vi tager et tilbageblik på den danske Speed Skater, som grundlagde Speed Skating i Danmark – Kurt Stille.

Kurt Stille følger de danske speed skatere løb for løb, og det er hans store ønske, at de slår hans OL-rekord  i år. «Potentialet er der», siger 83-årige Kurt.

Kurt Stille har repræsenteret Danmark ved ikke mindre end to Olympiader, otte Verdensmesterskaber, syv Europamesterskaber, DM i ’54 og ‘56 og et utal af andre konkurrencer gennem to årtier i 50’erne og 60’erne, hvor han markerede Danmark som en stærk spiller på Speed Skating verdenskortet og satte 56 rekorder.

I dag er Kurt Stille fyldt 83 år og han lagde for tre år siden sin store, aktive sportskarriere bag sig, bl.a. efter en kræftbehandling og en ny hofte. Men Kurt følger stadig aktivt med i sine sportsgrene fra hjemmet i Fetsund i Norge, hvor han har boet siden 1958, primært for at kunne forfølge sin skøjtedrøm. Og nu mener Kurt selv, at tiden er inde til, at hans rekord med en 9. plads ved OL, skal slåes!

Den lille filmstump herunder er fra EM i 1964, hvor man kan se Kurt Stille sammen med Fred Anton Meier løbe 1500 m distancen. Kurt Stille forklarer: « Alle løb tre distancer: 500 m. og 5000 m. den første dag, 1500 m. den anden dag, og de 16 bedste på 5000 m. gik videre til finalen, som var 10.000 m. distancen. På den måde løb de 16 bedste alle fire distancer for at vinde et stævne. Jeg blev nr. 13 på 5.000 m og nr. 13. på 10.000 m., hvilket gav en 15. plads og ærespris til Danmark. Her på Bislet Skøyte Stadion var der altid fyldt på de 23.000 plader ofte med Kong Olav og Kronprins Harald på Ærestribunen.»

Se filmklip

 

Kurt Stille fortæller videre: «Efter et år som Marinesoldat i USA i ’55 tog jeg til Finland for at forbedre mine muligheder for at løbe på skøjter. Her ernærede jeg mig som dansemusiker med egen kvartet, men skøjte faciliteterne var desværre ikke så gode. Derfor rykkede jeg tre år senere til Hamar i Norge, som skulle have de aller bedste faciliteter. Jeg lejede et værelse på et vandrehjem, og det lå fantastisk lige ud til selve skøjtebanen. Og så tog det hele fart.»

Det norske forbund nærmest ‘adopterede’ Kurt, som også fik norsk udstyr påsat det norske flag. Men det fik han de søde damer i systuen til at klare. De pillede simpelthen de blå tråde ud af det norske flag og vupti, så blev det til det danske flag, og Kurt Stille kunne repræsentere de rød-hvide farver.

 

Af Kurt Stilles omfattende sports CV finder man bl.a.:

9, nr. 12 og nr. 30 i Speed Skating ved OL i 1964
13, nr. 17 og nr. 27 i Speed Skating ved OL i 1960
56 danske tidsrekorder, der først blev slået i 2005 af Oliver Sundberg
30 starter i Birkebeiner Rennet – 58 km på ski i fjeldet med en 3.5 kg tung rygsæk
4 ganger norsk mester i Marathon for veteraner med en bedste tid på 2.35 i en alder af 47 år
Utallige fjeld løb i Norge, alle som vinder af sin aldersklasse
Ekspertkommentator med Svend Gehrs for langrend ved tre VM samt OL i Sarajevo

 

 

Kurt gik på pension som 60 årig med dårlige knæ, hvor han så begynder at køre Mountainbike-løb i fjeldet. Om succesen med sin anden idrætskarriere med løb og cykling forklarede Kurt i november 2014 til Aftenposten, at han fik rigtig god tid til at træne, og det udnyttede han. Bl.a. deltog han to gange i Birkebeiner rittet på 93 km, der foregår på fjeldet fra en dal til en anden dal. Det er verdens største MTB-løb med op til 15.000 cyklister.  Ud af 20 starter vandt Kurt sin klasse 10 gange, hvilket er rekord. Og så endda af en dansker!

Kurt Stille er æresmedlem af Dansk Skøjte Union, og var inviteret til at åbne banen på Genforeningspladsen i december 2017, hvilket desværre er udskudt til efteråret 2018. Og her håber vi at få et gensyn med Kurt Stille på dansk jord – og is.