Sidste weekend afsluttede Catharina V. Petersen sin sæson med en flot debut ved Junior VM. Og netop denne konkurrence – sportens største for juniorer – betød rigtig meget for den 17-årige skøjteløber fra Esbjerg.

’Jeg har fået så meget med hjem’, siger Catharina, og fortsætter, ’Det var første konkurrence, hvor jeg skulle kvalificere mig til at løbe det frie program, hvilket var en helt særlig følelse. Og jeg var oppe mod nogle virkelig dygtige løbere, så det var helt fantastisk at prøve.’

Og placeringen som nr. 28 efter at have løbet et af sine bedste korte programmer nogensinde, siger da også noget om, at niveauet ved Junior VM er højt.

Instagram-klart billede fra EYOF. Foto: Catharina Petersen

Meget at lære ved JVM

Catharina leverede alle elementer med overvejende plusser i GOE, level-3 og 4 piruetter, en level-4 trinserie og en virkelig god axel, og hun er derfor også selv godt tilfreds med sit løb, der indbragte 48,12 point. Desværre skulle der 3,64 point mere til for at nå finalen i år, men det gav hende så i stedet mulighed for at overvære finalens frie programmer.

For Catharina var hele den professionelle stemning ved et internationalt mesterskab også noget at tage ind. Og hun var især imponeret over koreanske Jia Shin, der vandt friløbet og tog sølvet med nogle helt suveræne spring. Men også Lindsay Thorngren fra USA, der blev nr. 3, imponerede med et fantastisk flow igennem hele programmet.

’Det var supermotiverende at se, hvordan topløberne ikke blot har fokus på springene, men også piruetter, udstråling og komponenterne’, udtaler Catharina. Og så blev der tid til at spille brætspil med andre internationale løbere, som nu er kommet på vennelisten.

Pure as Ice kampagnen sætter fokus på en ren sport og anti-doping. Foto: ISU
JVM på rækkerne_besk
Konkurrenter bliver til veninder. Foto: Catharina Petersen

Super placering ved EYOF

Der stod to helt store konkurrencer sidst på sæsonplanen denne sæson. Junior VM, der blev flyttet grundet Corona, og European Youth Olympic Festival (EYOF). Det har været en smule træls for Catharina, at sæsonen startede tidligt med Junior Grand Prix i Frankrig i midten af august, og samtidig blev den forlænget helt ind i april. Derfor er hun ikke, som de andre i klubben, begyndt at øve nye spring, men har måtte holde fokus på sine programmer, for at toppe så sent. De to sidste måneder har derfor været en smule pressede.

Men også EYOF gav hende en hel særlig oplevelse. At repræsentere Danmark på et hold med atleter fra andre sportsgrene, og være en del af den holdånd, som det danske hold skabte i Finland. Her fik hun også indblik i de andre sportsgrene med danske junior deltagere, som også sætter deres daglige træning og sport højest. Denne konkurrence gik også rigtig godt for Catharina, som løb sig til en virkelig flot 7. plads med 132,24 point i feltet med 31 deltagere.

Specifikke fokus denne sæson har båret frugt

I denne sæson har Catharinas fokus især været lagt på piruetter, trin og udstråling. Som Catharina lige selv har observeret, er det den hele pakke, der skal til, hvis man skal til tops i denne sport. Og resultaterne for sæsonen har båret tydeligt præg af disse satsninger:

     Nr. 13 ved ISU JGP Courchevel
     Nr. 4 ved Trophee Metropole Nice Cote d’Azur
     Nr. 1 ved de danske mesterskaber
     Nr. 7 ved European Youth Olympic Festival
     Nr. 28 ved Junior VM

I forrige sæson, hvor Catharina debuterede ved ISU Junior Grand Prix, blev det til en 29. og en 30. plads, så springet op ad resultatstigen er meget markant.

Træningsugen er på seks dage med to træninger om dagen inklusiv tre off ice træninger om ugen. Efter Corona er der desværre faldet flere klubkammerater fra, så Eliteudvalgets træningssamlinger og private camps er højt værdsat for Catharina, der har glæde af at træne med andre på tilsvarende niveau.

Stor international deltagelse ved EYOF. Foto: Catharina Petersen

Nye mål næste sæson

Nu er Catharina i gang med at øve nogle af de spring, som hun gerne vil forbedre eller nye, hun ønsker at mestre. Sommeren bringer en tur til London, og så vil træningen foregå i Esbjerg Skøjteklub, der afholder camp hele sommeren. Mon ikke også, at der bliver tid til at få læst nogle gode bøger eller tegnet? Begge ting holder Catharina nemlig meget af at hygge sig med.

Efter sommerferien står der 2G på skoleskemaet, og Catharina skal træffe et valg, om hun skal gennemføre 3- eller 4-årigt forløb. Sidstnævnte med mere tid til træning og internationale konkurrencer. På isen har hun stadig et år tilbage som junior, og hun drømmer om igen at repræsentere Danmark ved Junior VM, ISU Junior Grand Prix og The Nordics Open. Det tekniske mål for sæsonen er endnu ikke lagt, men der kunne være triple-triple spring og en mere stabil lutz på den liste.

Catharina er klar til næste sæson efter en flot, international sæson. Foto: Schmidt Photography ApS.

Af Mariann Vasbo