Katya Frejlev og Emilie Bandier Borring, begge 15 år, er blevet udtaget til at repræsentere Danmark ved Special Olympic World Wintergames 2017 i Østrig, og er så vidt vi er orienteret, de første danske kunstskøjteløbere, der deltager. Pigerne, der begge løber i Gentofte Kunstskøjteløber Forening og konkurrerer herhjemme i FunSkate, glæder sig meget til den store oplevelse. De går på et hold for børn med specielle behov, der udbydes i samarbejde med specialskolen Søgårdsskolen SFO og Dansk Handicap Idræts Forbund.

Anna Frejlev, Katya’s mor, fik idéen til projektet i 2011, da hun oplevede, hvordan hendes egen datter elskede at stå på skøjter, men havde svært ved at passe ind i træningen og krævede lidt ekstra støtte. Annas formål for projektet var at give børn og unge med et udviklingshandicap en succesfuld oplevelse og glæde gennem skøjteløb.

Projektet har succes
Året efter gik Parasport Danmark ind i projektet, og i 2013 startede holdet op i GKF. I 2016 evaluerede Parasport Danmark p-rojektet som en succes, og holdet er nu fast integreret i GKF, som et succesfuldt samarbejde mellem klubben og SFO’en. I dag er der 12 løbere på holdet – flest drenge -, der alle har udviklingshandicap og kræver lidt ekstra støtte, som de bl.a. får fra pædagoger fra Søgårdsskolens SFO. Skøjteløb giver børnene en god kropsforståelse og med de trygge rammer bliver træningen overskuelig og alle børn har rykket sig rent sportsligt. Flere løbere har efter en tid på dette hold udviklet sig så meget, at de i dag løber på et af klubbens andre hold.

GKF’s bestyrelse er meget glade for det særlige tiltag i klubben og stolte over udtagelsen af de to piger. Formand i GKF, Sigga Husted-Andersen siger: “Det er altafgørende, at forældrene som her går med ind i sådan et projekt og tager en del af ansvaret og deltager med nogle af de ekstra ressourcer, der kræves. Og så vil jeg anbefale andre klubber at få afstemt forventninger og økonomien, hvis de går ind i et lignende projekt. Men alt i alt er det nogle dejlige løbere, som vi er rigtig glade for at have i klubben.”

Katya og Emilie Special Olympics 17

Udtagelsen
Gentofte-klubben er den eneste klub, der er medlem af Parasport Danmark, som udtager atleter til Special Olympics. Katya og Emilie var de bedste løbere over 15 år, og blev derfor udtaget af Parasport Danmark til den fornemme opgave at repræsentere Danmark i Kunstskøjteløb. I alt 14 danske atleter deltager i år og konkurrerer i disciplinerne Kunstskøjteløb, Langrend, Alpinski og Floorball.

Støt pigerne
GKF’s cheftræner Martine Zuiderwijk er udtaget som træner, og Anna Frejlev som assisterende og støtteperson, da pigerne er de yngste medlemmer af den danske delegation. Det er en bekostelig affære for de to familier, og derfor har pigerne lavet en lille indsamling på https://sponsor.me/Specialskaters – og vi er sikre på, at de vil blive glade for hvert et lille bidrag.