Det meste af teamet ankom onsdag til det kolde Rovaniemi i det nordlige Finland, hvor der desværre var udfordringer med at få anvist de værelser, vi havde købt hjemmefra. Desuden var det et stort kompleks, så der blev brugt tid på at finde rundt i de mange bygninger. Torsdag gik det løs både med træninger og på isen i konkurrencehallen, og selvom det blev en lidt blandet præstation med adskillige udeblevne elementer af de danske deltagere i Novice og Junior, havde Team DK helt klart det bedste heppekor. Bedst placeret i det korte program blev Nikolaj Pedersen i Junior Herrer, med en flot 3. plads efter et godt løb med en 2 Axel, 2 Lutz og en 3 Salchow-2 Toeloop kombination. Og så spredte Nikolaj simpelthen så meget positiv energi, at det løftede stemningen for hele holdet.

Nikolaj Pedersen. Foto: Marko Junttila

I Junior Damer gennemførte Caroline Oreskov Christoffersen et rigtig flot program med 2 Axel, 2 Lutz og en 2 Flip-2 Loop kombination og to level 4-piruetter. Det placerede hende som bedste danske løber i rækken på en 10. plads før friløbet. Maia Sørensen løb ikke op til sit allerbedste i det korte program i Novice rækken, men med bare tre point op til bronzemedaljen, var der forhåbninger om en god præstation dagen efter. Maia placerede sig på 7. pladsen og leverede en god 2 Axel, en 3Toeloop-2 Toeloop kombination, hvor den svære 3 Lutz ikke helt lykkedes og blev nedgraderet til en dobbelt. Det var i øvrigt kun finske Selma Välitalo, der udover Maia, havde en 3 Lutz i programmet.

Fredag var der lodtrækning til The Nordics Open, som er en åben konkurrence for seniorer for alle lande. Mange var tilmeldt Skaters Party og enkelte tog ud til Julemandens by, så der var flere aktiviteter også udenfor isen. Men det blev en rigtig god dag på isen. Maia Sørensen løb Novice rækkens bedste friløb, som hun vandt, og det gav hende point nok til en sikker bronzemedalje til Danmark.

Maia havde fire  triple spring i sit program, hvoraf det ene var i kombination, en god 2 Axel og flotte piruetter. De to finske piger, Mai Helske og Selma Välitalo, tog guld og sølv-medaljerne. Amalie Borup, Louise Vestergaard og Keesha Buus løb alle tre fine programmer, og placerede sig på hhv. 11., 16. og 19. pladsen i Novice rækken med i alt 20 deltagere. Desværre nåede holdet ikke med til præmie overrækkelsen, fordi organisations komitéen rykkede den en halv time frem, og alle var derfor rigtig kede af, at de ikke kunne hylde Maia på sejrskalmen.

Maia Sørensen. Foto: Marko Junttila

Eliteudvalget er positive med novice pigernes resultater. Maria Fuglsang udtaler: “Ved dette NM havde vi 2 debutanter med i novice pige rækken. Louise Vestergård og Kesha Buss. De havde lavede begge nogle fine præstationer af deres første gang ude og repræsentere Danmark. De 2 andre piger Amalie Borup og Maia Sørensen havde en lille fordel, da de begge har deltaget ved sidste års NM. Niveauet er højt i denne række, men v viste de andre lande at vi kan være med i toppen med Maia Sørensen og har andre løbere der kan være blande sig i novice gruppen. Så i det hele er vi meget positive over denne udvikling der er sket og vil sørge for at udviklingen forsætter.”

Amalie Borup, Louise Vestergaard og Keesha Jessica Buus. Fotos: Marko Junttila

Der var flere udfordringer under konkurrencen i Finland. Bl.a. havde mange af de danske løbere svært ved at finde sig til rette på trænings banen, som var fire meter kortere end det olympiske mål, som vi har i hallerne i Danmark. Det kan man ofte komme ud for i udlandet, og det er derfor altid godt at sætte sig ind i banernes størrelse inden afrejsen, så man kan træne på mindre is hjemmefra. Banestørrelsen vil altid være opgivet i invitationen. Skaters Party var en anden skuffelse, idet både forplejningen og salen var identisk med de øvrige dage, så det var der ikke meget fest over. Derfor inviterede holdleder Camilla Lyngsø alle løberne over at bowle, hvilket sluttede dagen af på en festlig og hyggelig måde.

Pernille Sørensen. Foto: Marko Junttila

Lørdag var en lang konkurrencedag, hvor finalerne i junior rækkerne blev løbet og de korte programmer i seniorrækkerne. Pernille Sørensen var presset af ønsket op at opnå kvalifikationsscoren til VM, og havde ikke sit bedste løb. Hun fik fradrag for både sin 3 Loop og sin 3 Toeloop-kombination, men gode karakterer i komponenter, hvilket gav hende en foreløbig 13. plads. Emma Andersen placerede sig lige efter, og hun lavede en flot 2 Axel. Desværre blev både hendes 3 Lutz og kombinationen nedgraderet, hvilket koster mange point i det selskab, der talte de allerbedste svenske, finske og norske damer.

Linus Colmor Jepsen. Foto: Marko Junttila

De tre junior herrer brillerede alle i friløbet – på hver deres måde. For Linus Colmor Jepsen, som altid har publikum med sig, var det ikke alle elementerne, der lykkedes. Til gengæld fornægter hans mange dansetimer på isen sig ikke, og han får den 3. højeste komponentscore i friløbet, hvilket samlet giver ham en 6. plads. Lucas Strezelec går på isen og viser, at han også hører med blandt de bedste. Han lykkedes med et helt igennem flot program, bl.a. med sin 3 Toeloop, som havde voldt ham en del kvaler i træningen tidligere på dagen. Gode piruetter og fortolkning af musikken giver ham point til at indtage 4. pladsen i friløbet, hvilket også bliver hans endelige placering ved sin internationale debut i junior rækken.

Til gengæld var det ikke Nikolaj Pedersens bedste dag, og han har måske også følt sig presset af at ligge til bronzen. Nikolaj har et enkelt fald og en del usikre landinger, men formår at holde sig på benene i programmet, der indeholdt fire tripel spring og to 2 Axler. Og med hans store udstråling og gode komponenter holder han 3. pladsen og tager endnu en flot bronzemedalje til Danmark med 121,44 point. Junior Herrer bliver vundet af svenske Andreas Nordebäck med 157,64 point, og endnu en svensker tager sølvmedaljen, Mikael Nordebäck med 143,10 point i rækken med 9 herrer.

Caroline Oreskov Christoffersen. Foto: Marko Junttila

Lørdag eftermiddag var der finale for Junior Damer, hvor Jane Iskov, Ellen Garver Danielsen, Josefine Kærsgaard og Caroline Oreskov Christoffersen skulle i aktion. Jane, der lå nr. 17 efter det korte program, var første dansker på isen, og hendes program blev desværre præget af nerver, der satte ind umiddelbart før konkurrencen. Der var ikke rigtig noget, der ville lykkes, og Jane blev nr. 20 i friløbet, hvilket også blev den endelige placering. Ellen var den næste, og hun fik en noget kaotisk start på sit friløb, da hun får næseblod, hvor der er to løbere, før hun skal på isen. Der tilkaldes en læge, som hjælper med at få det stoppet, så hun når at komme på isen. Ellen løb alligevel et godt friløb, der dog præges af nedgraderede spring – men også med gode level 4- piruetter, og Ellen rykker samlet på 18. pladsen, efter hun lå nr. 15 i det korte program.

Josephine Kærsgaard blev også ramt af udefrakommende faktorer. Musikken springer flere sekunder over, og den må startes om to gange, hvilket stresser Josephine sidst i programmet og koster nogle leves i de sidste tre elementer. Alligevel gennemfører hun et godt friløb med highlights i flere af sine spring. Josephine, der lå på 12. pladsen efter det korte program, bliver nr. 13. i konkurrencen. Sidste danske løber var Caroline Oreskov Christoffersen, der lå bedst placeret på 10. pladsen, og hun løber op til sit niveau og har bare et enkelt fald i sin Axel. Det bringer hende på 12. pladsen i friløbet, og Caroline bliver bedste danske løber i Junior Damer på 13. pladsen med 92,93 point. Junior Dame rækken med 20 løbere vindes af Smilla Szalkai, Sverige, med 132,13 point. Sølv og guld går til Finland til hhv. Sofia Sula og Laura Karhunen.

Emma Andersen. Foto: Marko Junttila

The Nordics slutter med finalen for damerne søndag formiddag, hvor 15 damer kæmper om medaljerne, heriblandt flere stærke VM-løbere. Det blev ikke Emma Andersens dag, da hun indtager isen som nr. 3. Emma får fradrag for to fald og sit kombinations spring, men får også leveret en god 2 Axel og flotte piruetter. Emma bliver sammenlagt nr. 13. Pernille Sørensen går på isen med god selvtillid, og gentager et super og rent friløb, som hun også leverede til EM i sidste måned. Pernille avancerer med en 5. plads i friløbet til en samlet 5. plads, og sætter ny personlig rekord med 94,16 point i friløbet. Senior Damer vindes af finske Viveca Lindfors med 166,53 point; sølvet gik til svenske Anita Östlund med 155,44 point, mens bronzen også gik til Sverige til Josefin Taljegård med 153,58 point.

“Vi er stolte over af at kunne tage 2 medaljer med hjem i år og vil holde focus på de danske løbers udvikling, så det kan resultere i flere og endnu bedre placeringer ved The Nordics til næste år,” siger Maria Fuglsang. Danmark deltog med fire piger i Novice, fire damer i Junior, tre herrer i Junior og to damer i Senior. Vi havde desværre ingen løbere i Novice drenge eller Senior Herrer. Medaljefordelingen i år er: