Philip og Stefan Due Schmidt er ved at pakke rejsetaskerne efter fem ugers ophold i den Coronafrie boble i Heerenveen, der netop er kulmineret med VM. Philip har fået taget aftryk til nye skøjter, og begge er meget taknemmelige for, at det har kunnet lade sig gøre at få afviklet sæsonens største løb på denne måde, som har været yderst professionelt og sikkert for løberne.

Stefan Due Schmidt. Foto: Jesper Carlson

’Det var jo stressende i starten af sæsonen ikke at vide, om og hvornår der kom løb’, siger Stefan fra hotelværelset uden for Heerenveen, og fortsætter, ’Det har været særligt vigtigt for os at få kørt Word Cups her året inden Vinter-OL, og det positive har været, at vi på denne måde ikke har skullet rejse ud og ind af tidszoner fra det ene løb til det næste.’ Niveauet har været højere end nogensinde, og med undtagelse af tre speed skating nationer var alle de bedste skatere i boblen.


Et kaotisk og mærkeligt VM

VM blev sæsonens sidste store løb, hvor Stefan blev nr. 12. Løbet lå godt til Stefan – et hurtigt løb med et tidligt udbrud, og Stefan lå selv i en god position i indersiden. Han kører frem på det rigtige tidspunkt, men bliver bokset inde på indersiden. Med 500 m igen kommer der et par skatere meget tæt på, hvorefter det lykkedes amerikaneren at tage Stefans fart og sprinten bliver noget kaotisk. Stefan er selvfølgelig ikke helt tilfreds med sin 12. plads, fordi han ved efter de tidligere løb, at hans plads er højere oppe i feltet – men han gjorde det hele rigtigt, og sådan er sporten også.

VM blev en lidt mærkelig oplevelse for Philip, der i semifinalen blev diskvalificeret, fordi han (- og et par andre) ikke selv udgik af løbet, da de blev indhentet en omgang af en anden skater. Reglementet for denne situation står lidt uklart, og dette må tages ind som læring for de diskvalificerede skatere, ligesom ISU sikkert må tage reglen op til revision, så den bliver tydelig for enhver.


Bekræftelserne på brødrenes store fremgang

Brødrene har fået boostet selvtilliden og med god grund. Stefan ligger nu nr. 8 på verdensranglisten i Mass Start, hvor han sidste sæson sluttede som nr. 28. Og Philip har også taget et gevaldigt hop fra nr. 33 til nu nummer 17 på verdensranglisten. Resultaterne, som tæller 4 ud af 6 mulige finalepladser i Mass Start og bedste placeringer som nr. 6, 10 og 12 ved de tre Mass Start-løb tegner godt for udviklingen frem mod OL i 2022.

For Philip har det netop også været det bedste at se, at når han kører sit allerbedste, så kan han køre op mod de bedste i verden. ’Nu har jeg også en fornemmelse af, hvilke små ting jeg skal forbedre, for at optimere mine løb’, siger Philip, mens Stefan fortsætter, ’Vi har begge oplevet her i Heerenveen, at vi har oppet vores niveau. Jeg har kørt en sæson, hvor jeg har været stabil i mine løb, og jeg ved nu, at jeg skal køre efter medaljerne fremover.’

Philip Due Schmidt. Foto: Jesper Carlson

For landstræner Jesper Carlson har sæsonen været noget af en rutsjebanetur, hvor planer konstant har måtte ændres, men med udsigt til at kunne køre 5 uger i boblen, blev træningen og træningslejrene tilrettet hertil. ’Det har været godt at se, specielt Philip og Stefan har kunne tilpasse sig og performe på et højt niveau. Det har ikke været let for dem konstant at skulle tilpasse sig, men de har gjort det godt og har kørt nogle rigtig fine resultater. Vores VM-mål var en Top-8, som desværre ikke lykkedes. Men Stefan har vist ved World Cups, at han har niveauet til at køre efter de placeringer, og Philip er tæt på. Så det er bare at fortsætte den udvikling mod OL, udtaler den tilfredse landstræner.’

Philip og Stefan vender nu næsen mod Inzell, hvor Stefan har en lejlighed. Her mødes de med Viktor Hald Thorup og Niclas Mastrup for at køre nogle afsluttende løb. ’Jeg glæder mig til fx at komme i supermarkedet’, siger Stefan, ’men også til at vi ikke har planer for hver time.’ Brødrene vil teste nogle ting af i disse mere uformelle løb, hvor der ikke hvilet et pres på dem, samt nyde deres fælles passion for sporten.

Et kig mod OL-sæsonen
Næste sæson er en af de helt store, og atleter over hele verden tæller ned til OL. Landstræner Jesper Carlson har tre skatere på landsholdet: Philip Due Schmidt, Stefan Due Schmidt og Viktor Hald Thorup. Brødrene har i år haft en forrygende sæson, mens Viktor ikke har mødt kriterierne for en udtagelse til nogen løb. Men der er også en ny på vej: Niclas Mastrup. Niclas har fulgt truppen en del af sæsonen, og er på et niveau, hvor han er på vippen til en landsholdsudtagelse.

For Jesper Carlson ser det lyst ud.  ’Vi har tre gode senior herrer, der kan performe på Senior World Cup niveau, og en fjerde på vej, hvilket giver et øget trænings niveau på vores samlinger. Træningen mod OL begynder så småt i april/maj og vil foregå som en blanding af landsholdsamlinger og udøverens egen træning hjemme eller i udlandet. Målet er at Stefan, Philip og Viktor kører op til deres absolut bedste til kvalifikations-konkurrencerne i november og december og forhåbentlig igen til OL. Vi satser på at få to mand udtaget til Mass Start, og så prøver vi også at kvalificere en holdforfølgelse med tre udøvere’, slutter landstræneren.

 

ISU Speed Skating resultater 2020-2021

 

Af Mariann Vasbo