Af Mariann Vasbo

De danske speedskatere står overfor sæsonens første World Cup, der afvikles i Japan den 10.-12. november.

Her vil Viktor Hald Thorup, der allerede har slået to danske rekorder i løbet af den sidste måned, stille op på 1500m, 5000m og Massestart, mens Philip Due Schmidt, der meget mod vores forventning også melder sig klar, vil køre 5000m og Massestarten.

Viktor er klar med nye rekorder

Viktor Hald Thorup har sammen med sin kone, Sofia Prosvirnova, fast træningsbase i Salt Lake City, hvor han har trænet både teknik og fart kontinuerligt hele sommeren. Viktor er allerede godt kørende, og har forbedret sine egne nationale rekorder på både 1500m fra 1.47.92 til 1.47.24, og på 3000m fra 3.46.90 i 2016 til ny dansk rekord på 3.43.31.

Philip tilbage efter hård genoptræning

Det har været en helt anden sæsonoptakt for Philip Due Schmidt, der blev ramt af et omfattende epileptisk anfald i februar måned. Han lå bevidstløs på sit hotelværelse i mere end 24 timer, inden han blev fundet og hastet til hospitalet i kritisk tilstand. Heldigvis er det lykkedes Philip med sin stærke fysik at komme igennem hændelsen, og han har lagt et kæmpe stykke arbejde i den omfattende genoptræning. Det betyder også, at Philip er kommet senere på isen end normalt, og vi forventer derfor heller ikke at se ham tilbage i sin bedste form allerede, men er meget glade for, at han har mod på allerede at køre fra sæsonstarten.

Stefan ramt af skulderskade

Senior landsholdet er desværre ramt af en ny skade, idet Stefan Due Schmidt styrtede ved VM på Inline i august måned, hvor han skadede sin skulder. Det var desværre en større skade, som har krævet en operation, der heldigvis er vel overstået. Når Stefan får grønt lys af lægerne, skal han igennem et genoptræningsforløb, men han forsøger undervejs at holde den fysiske form. Vi kommer derfor tidligst til at se Stefan tilbage på isen til januar.

Nye danske dame rekorder

Overførslen af Sofia Prosvirnova, der i foråret søgte at kunne repræsentere Danmark ved internationale konkurrencer, er faldet på plads. Efter vielsen til Viktor Hald Thorup valgte parret at bosætte sig i Danmark, og derfor faldt det naturligt også at skifte til dansk repræsentation. Samtidig valgte hun at skifte disciplin, så hun nu satser på Long Track.

Sofia, der trods sin alder på bare 26 år, har deltage i tre Olympiske Lege og har flotte resultater i Short Track med bl.a. 5 World Cup guldmedaljer og 5 World Cup sølvmedaljer. Det er derfor naturligt, at Sofia planlægger at køre de kortere Long Track-distancer, og hun har indenfor den sidste måned allerede sat hele tre nye danske rekorder:

· 39,25 på 500m. Den tidligere rekord var fra 2016 på 41.80 sat af Elena Rigas

· 1.18.06 på 1000m. Den tidligere rekord var fra 2011 på 1.20.76 sat af Sara Bak

· 1.58.03 på 1500m. Cathrine Grage var indehaver af den tidligere rekord fra 2009 på 1.59.86

Dermed har hun også klaret kvalifikationskravene til at køre World Cups, og hun er nu udtaget til at køre World Cup 3 i Stavanger i næste måned.

Følg sæsonens første World Cup her.

Foto: Viktor Hald Thorup
Foto: Philip Due Schmidt