PRESSEMEDDELELSE

Dansk Skøjte Union sætter fokus på inklusion og tilgængelighed for personer med usynlige handicap

Skøjteløbere i alle aldre med usynlige handicap er meget velkomne i Dansk Skøjte Union og kan nu bære ”Solsikkensnoren”, hvis de ønsker at signalere til klubbernes trænere og øvrige medlemmer, at der kan være behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

For personer med usynlige handicap, som fx hjerneskade, ADHD, angst, synsnedsættelse, autisme o.lign. kan det være stressende eller belastende at være i omgivelser med mange mennesker omkring sig og samtidig indgå i sociale fællesskaber. Det kan være en ekstra barriere for dem at tage af sted, hvis man samtidig oplever at skulle forklare sine udfordringer for at skabe forståelse, eller føler, at man er til besvær.

Dansk Skøjte Union har i 2023 fokus på at synliggøre, at skøjtesporten er for alle, også løbere med synlige og usynlige handicap. Dette sker med sparring fra Parasport Danmark, Special Sport.dk og Videnscenter om Handicap. Det er derfor naturligt, at Dansk Skøjte Union nu tilslutter sig Solsikkeprogrammet. Dette betyder, at unionens medlemsklubber med forskellige former for specialtilbud undervises i, hvad et usynligt handicap er, hvad Solsikkesnoren betyder, og hvordan man bedst møder en person, der bærer Solsikken.

Skøjtesporten rummer nogle grundlæggende principper, som vi kan se, at vores mange medlemmer trives med: Struktur, Gentagelser og Personlige målsætninger, alt sammen pakket ind i fællesskabets fine nuancer. Vi tror på, at vi kan styrke vores kultur sådan, så flere med usynlige handicap får øje på skøjtesporten og oplever den som et trygt sted at være, en attraktiv sport og et unikt fællesskab, hvor man deltager præcis, som man er, med sine egne mål. Så selvfølgelig skal vi være med i Solsikkeprogrammet”, siger Camilla Lyngsø, Formand, Dansk Skøjte Union

Dansk Skøjte Unions har et stort fokus på at informere om, hvad Solsikkesnoren er, at der findes +hold for løbere, som ønsker at skøjte sammen med andre løbere uden særlige behov eller handicap, samt udbredelse af specialtilbud i interesserede klubber. Dette vil styrke den inkluderende kultur blandt unionens medlemmer og samtidig sætte fokus på sporten for nye, interesserede udøvere om de har et usynligt handicap eller ej.

Solsikkesnoren kan bæres, når man ønsker at gøre sit usynlige handicap synligt. Det er helt frivilligt, om man ønsker at bære den. Solsikkesnoren udleveres gratis på landets apoteker og i større supermarkeder. Desuden kan de fås hos unionens sekretariat og i medlemsklubber med special eller +hold, hvor man vil blive mødt af dygtige frivillige, som står klar til at skabe gode skøjteoplevelser.

Det giver ingen særlige fordele at have Solsikkesnoren på. Man viser blot andre, at man kan have behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

Spørgsmål kan rettes til Dansk Skøjte Union på office@danskate.dk